U dokumentu koji je izdala Opća uprava Europskog povjerenstva za zaštitu zdravlja i potrošača (European Commision, Health & Consumer protection directorate – General) 1.rujna 2005. – Zaštita potrošača u Europskoj uniji: deset osnovnih načela – opisano je deset osnovnih načela kojima rukovodi zakonodavstvo Europske unije i kojima ona štiti svoje građane i potrošače bez obzira na to u kojoj od zemalja Europske unije žive i rade.

Ono što se opisuje u tome dokumentu minimalna je razina zaštite koju sve zemlje članice Europske unije prema zakonodavstvu Europske unije pružaju potrošaču. Promicanje prava potrošača, blagostanje i dobrobit temeljne su vrijednosti u Europskoj uniji, i to se odražava u njezinu zakonodavstvu. Članstvo u Europskoj uniji osigurava dodatnu zaštitu potrošačima.

Pojedinosti o tome koja su zapravo stvarna potrošačeva prava i kako se mogu primijeniti mogu varirati od države do države, ovisno o tome kako su one primijenile pravila Europske unije u svoje nacionalno zakonodavstvo. Treba primijetiti i imati na umu da nacionalni zakoni o zaštiti potrošača u nekim slučajevima daju višu razinu zaštite.

Europska komisija i DG SANCO, Bruxelles, 1. rujna 2005. godine

Original u pdf