"Ako imate ovrhu ili blokadu računa, do sada ste plaću (dio plaće) dobivali na zaštićeni račun, od sada s ovim IBAN računom dobivate kompletnu plaću." Mail koji su mnogi građani dobili i koji je pobudio nadu u spas od ovrhe i blokade računa, ustvari je prevara. U njemu spominju jednostavan bijeg od ovrhe i blokade otvaranjem računa u Njemačkoj, a izbjeći ovrhu nije moguće.

Naveden je i link na internetsku stranicu financijske institucije Viabuy MasterCard, koja za malo manje od 30 eura godišnje nudi prepaid karticu. To je kartica na koju uplaćujete novac i koliko na njoj imate, toliko trošite. Na popisu država čiji građani mogu dobiti tu karticu nije Hrvatska.

U Hrvatskoj narodnoj banci kažu da se po zakonu plaća radnika koji je zaposlen u našoj zemlji mora uplaćivati u kunama. Izuzetak su radnici na privremenom radu u inozemstvu koje je tamo poslala tvrtka iz Hrvatske. U tom slučaju plaću mogu primati u devizama. Inače, plaća se uplaćuje na tekući račun, a honorar na žiro-račun.

Otvaranje računa u bilo kojoj članici Europske unije nikog neće spasiti od ovrhe

- Moguće je provesti ovrhu i izvan Hrvatske. Naš pravni sustav poznaje institut europskog ovršnog naslova, koji je znatno pojednostavio naplatu tražbina u zemljama Europske unije. Primjenjuje se u slučajevima u kojima, primjerice, vjerovnik iz Hrvatske želi provesti naplatu svoje tražbine u Njemačkoj temeljem presude hrvatskog suda. On se primjenjuje na sudske odluke, sudske nagodbe ili javne isprave donesene u državi članici različitoj od države članice u kojoj se ovrha namjerava provesti - objasnila je odvjetnica Dijana Kladar.

U Savezu Potrošač napominju da ovrhu provodi onaj tko isplaćuje novčana primanja, primjerice, poslodavac, a ne banka.

- Banka samo po nalogu Fine blokira račun. Možda bi netko otvaranjem računa u Njemačkoj trenutačno spriječio blokadu računa, iako ne zadugo jer smo u EU, ali ne bi zaustavio ovrhu. Osim toga, ovrha se ne provodi samo na novčanima primanjima nego i na pokretnoj te nepokretnoj imovini. Tako se onome tko otvori račun u Njemačkoj može ovršiti taj račun, ali i auto, kuću ili ostalu imovinu - kaže Željko Tomašić, tajnik saveza, i dodaje da oni koji imaju dugove moraju biti svjesni da će ih, ako sami ne plate, jednog dana ostaviti nasljednicima.

Inače, slična prepaid kartica MasterCard, kakvu prevaranti spominju u mailu, može se dobiti i u nekim našim bankama. Primjerice, u Hypo banci, ali i tamo napominju da na nju ne može sjedati plaća radnika.

Istražili smo i što onaj tko šalje spomenuti mail i predstavlja se kao Renato može imati od toga, s obzirom na to da financijska institucija na koju vodi link u mailu postoji i uredno posluje. Mogući odgovor smo pronašli na njihovoj internetskoj stranici. Viabuy MasterCard tamo poziva svoje klijente da kopiraju link njihove stranice i napišu odgovarajući tekst koji će privući prijatelje, rođake, kolege i ostale da i oni nabave njihovu prepaid karticu.

Savjetuju klijentima da poruku podijele na društvenim mrežama, primjerice, Facebooku ili Twitteru, ili da je pošalju u mailu. Za svakoga koga nagovore da uzme njihovu karticu dobili bi po 25 eura, oko 190 kn.

Kako funkcionira prepaid kartica?

U Hypo banci su nam objasnili kako fukcionira njihova prepaid kartica Refresh MasterCard. Kažu da vlasnik te kartice ne prima uplate na svoj račun nego na račun banke. Pritom se upisuje i poziv na broj, koji govori na čiju karticu se novac uplaćuje. Inače, prepaid kartice su zgodne za one koji ne žele nositi gotovinu, za ljude koji kupuju na internetu i strahuju od zlouporabe kartice ili za davanje djeci na korištenje. Na kartici može biti samo onoliko novca koliko treba za određenu kupnju.

Što je IBAN?

IBAN (International Bank Account Number) račun konstrukcija je broja računa kakvu od 1. lipnja ove godine svi moraju imati. Prije tog datuma broj se pisao, primjerice, 2360000-1234567890, a prema IBAN-u mora se pisati HR1423600001234567890. Na stranici www.iban-kalkulator.bafer.org je kalkulator koji vam pretvara stare brojeve računa u IBAN.

24.sata