Ustavni sud kao najviša institucija zakonitosti i mjerilo vrijednosti u državi, čije presude imaju snagu Ustava donio je niz presuda u korist potrošača koje se u Hrvatskoj ne poštuju. Pitamo se je li moguće da netko, tko ne poštuje Ustav jedne zemlje, može slobodno djelovati u toj zemlji, a da institucije ne poduzimaju savršeno ništa za zaštitu ustavnosti?

Čak i obični činovnici u državnim, regionalnim i lokalnim institucijama, te trgovci svih razina uzimaju si za pravo da tumače odluke i presude Ustavnog suda, hoće li primijeniti akte Ustavnog suda ili ne. Zanimljivo je da se odluke Ustavnog suda u Hrvatskoj ne primjenjuju, iako je Ustav temeljni zakon države. Još je čudnije kako cijela stvar nije usklađena zakonom i podzakonskim aktima i zapravo zakon i Ustav nisu u dosluhu, već u kontradikciji.

Kada su u pitanju prava potrošača tada se u pravilu ne poštuju presude Ustavnog suda, od potrošača se izvlači i zadnja lipa ili otima imovina. Potrošači se čak dodjeljuju trgovcima koncesijskim ugovorima, a za prava koja imaju po spisima Ustavnog suda moraju se boriti preko dugotrajnih i skupih sudskih procesa.

Ističemo nekoliko primjera:

• godine Ustavni sud je donio odluku na jednom slučaju u Pakracu da se potrošač može izdvojiti iz sustava centralnog grijanja prema svojom odluci, ako time ne utiče na kvalitetu grijanja susjeda, bez ikakvih uvjeta i skupljanja potpisa. Odvajanje radijatora mora izvesti ovlaštena osoba i potrošač ima samo obavezu tim zapisnikom obavijestiti trgovca toplinskom energijom da više nije njihov korisnik i nikakve „snage“ se ne plaćaju dalje.
  • godine Ustavni sud je donio odluku u jednom slučaju u Opatiji, kako komunalna poduzeća ne mogu isključivati komunalne usluge prema dugu potrošača, bez sudske odluke.
  • godine Ustavni sud je donio odluku na jednom slučaju iz Belog Manastira da gradonačelnik ne može biti Skupština trgovačkog društva (jedini član Skupštine) u vlasništvu grada.

Istakli smo samo primjere za koje je Organizacija „ROZP“ pokrenula sudske sporove, kako bi se poštivali pozitivni zakoni RH, a posebno kako bi se poštovale Odluke Ustavnog suda. Iako naš djelokrug rada nije zaštita ustavnosti, no kad su zakazale institucije sistema, jedino još udruge za zaštitu potrošača mogu pokušati zaštititi dignitet potrošača kao korektivnog faktora tržišta, a ne da bude slabija strana na tržištu, kako to definira Nacionalni program zaštite potrošača.

Vrijeme je da si postavimo jedno hipotetičko pitanje: Što će se desiti ako potrošači odluče na prestanak kupovanja robe i usluga?

Razmislimo zašto su Baumax, Obi i još neki europski trgovački lanci zatvorili svoje trgovine u Hrvatskoj?

Priznajmo konačno da su potrošači korektivni faktor na hrvatskom tržištu.

Ž.T.

Ustavni sud kao demokratski ukras (original - pdf) /pdfovi/Ustavni_sud_kao_demokratski_ukras.pdf