Rezultati danas objavljenog desetog pregleda potrošačkih tržišta pokazuju poboljšanje na svim potrošačkim tržištima. To poboljšanje osobito je izraženo na tržištima proizvoda, dok je tržište usluga i dalje glavni razlog za nezadovoljstvo. „Potrošači bi trebali biti gospodari tržišta, a ne njegove sluge”, izjavio je povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica. „Rezultati danas objavljenog pregleda potrošačkih tržišta pokazuju da se tržišni uvjeti za potrošače u načelu poboljšavaju. Međutim potrebno je učiniti mnogo više, osobito u području u sluga i energije.

Zajedno s kolegama u Komisiji ulažem velike napore kako bismo riješili ta pitanja, bilo u okviru Direktive o računima za obavljanje platnog prometa, paketa „Povezani kontinent” ili olakšavanjem promjene dobavljača.”

Pregled potrošačkih tržišta za 2014.:

U pregledu potrošačkih tržišta prati se rad 52 potrošačka tržišta, od tržišta rabljenih automobila do smještaja tijekom odmora. U okviru istraživanja na razini EU-a 1 potrošači ocjenjuju tržišta na temelju četiriju komponenti: usporedivost ponuda, povjerenje u poslovanje, problemi i žalbe te zadovoljstvo poslovanjem. Glavni su zaključci sljedeći:

• Poboljšanje rezultata na tržištima: Ukupna ocjena rezultata na tržištima 2 donekle se povećala od 2012. u do 2013., na svim tržištima i u svim državama članicama. Nastavlja se trend koji se primjećuje od 2010., iako postoje razlike od tržišta do tržišta i od države do države.

• Tržišta proizvoda znatno su bolje ocijenjena od tržišta usluga, premda se razlika polako smanjuje. Neka od najlošije ocijenjenih tržišta, poput tržišta goriva za vozila i usluga željezničkog prometa, najviše su se poboljšala u odnosu na 2012.

• Bankarske usluge i dalje su najproblematičniji sektor – tržišta za investicijske proizvode i hipotekarne zajmove na dnu su ljestvice, znatno ispod prosjeka uslužnog sektora. Ključan dio potrošačke politike EU-a jest osigurati da u trenutačnom gospodarskom okruženju financijske usluge rade u korist potrošača.

• Telekomunikacijska tržišta na ljestvici su ispod prosjeka, s izrazito ispodprosječnom ocjenom za povjerenje, odabir pružatelja usluga i općenito zadovoljstvo potrošača, te imaju najveću učestalost problema i žalbi u odnosu na sve ostale tržišne klastere. No ocjene za usporedivost i jednostavnost promjene dobavljača iznad su prosjeka, a stope promjene dobavljača najviše su u odnosu na sve ostale tržišne klastere. Komisija je u rujnu 2013. donijela paket „Povezani kontinent” čiji je cilj ukidanje naknada za roaming do 2016. i poboljšanje izbora potrošača u pogledu pružatelja telekomunikacijskih usluga.

• Potrošači su isto tako dali ispodprosječnu ocjenu javnim komunalnim uslugama, osobito u pogledu električne energije i plina. Unatoč nedavnim poboljšanjima, tržišta komunalnih usluga i dalje su loše ocijenjena u odnosu na usporedivost ponuda, izbor pružatelja usluga, jednostavnost promjene dobavljača i stvarnu promjenu dobavljača. Komisija surađuje s ključnim dionicima kako bi se povećala transparentnost ponuda u području energije i računa, a potrošačima osigurao pristup podacima o potrošnji i olakšala promjena dobavljača.

• Tržišta rabljenih automobila i goriva za vozila i ovog su puta loše ocijenjena, znatno ispod prosjeka. Upravo je dovršena opsežna studija EU-a o tržištu goriva za vozila.

Glavni zaključci studije o gorivu za vozila:

Rezultati studije potvrđuju da se cijene goriva često mijenjaju, u nekim državama čak i nekoliko puta dnevno. To je od ključne važnosti za tržište na kojem je cijena u najvećoj mjeri odlučujuća za potrošače. Stoga su u nekoliko država članica web-mjesta za usporedbu cijena postala alat za regulatore za povećanje transparentnosti cijena. U studiji je istaknuto da su u Austriji maloprodajni trgovci gorivom obvezni prijaviti promjene cijena, a u relevantnom je zakonu dopušteno samo jedno povećanje cijene dnevno. Time je osigurana bolja transparentnost cijena za potrošače te je, otkako je uvedena uredba o određivanju cijena, došlo do sniženja cijena do 2,5 % za dizelsko gorivo i 3,6 % za benzinsko gorivo.

Sljedeći koraci

• Na temelju zaključaka pregleda, službe Komisije pokrenut će dvije opsežne studije tržišta: studiju o maloprodajnom tržištu električne energije i studiju o ponašanju potrošača kako bi se potaklo čitanje i poboljšalo razumijevanje uvjeta ugovora. Studija o maloprodajnom tržištu električne energije obuhvaćat će usporedbu sa zaključcima prethodne studije (2010.) o tržištu i ispitati utjecaj provedbe zakonodavstva o trećem energetskom paketu. Druga studija istražit će (s pomoću ispitivanja ponašanja) kako utjecati na potrošače da više čitaju i bolje razumiju uvjete ugovora.

europa.eu