Kako je krenula predizborna kampanja za EU izbore, kandidati sa Izbornih lista su se rastrčali Hrvatskom nudeći građanima – potencijalnim biračima svoje viđenje EU politike, te za što će se zalagati. Iz svih javnih nastupa razvidan je strah od malog odaziva birača. Što i nije bez osnove, jer građani doživljavaju europarlamentarca kao osobu koja se bori da ode u Bruseless kako bi primala veliku plaću.

Građani Hrvatske do sada nisu osjetili nikakve benefite time što su izabrali nekog europarlamentarca, pače, ti europarlamentarci su ih u većini slučajeva zaboravili istog trenutka kad su zatvorena birališta. Sjetili su ih se opet mjesec - dva prije izbora. Većina budućih europarlamentaraca u Hrvatskoj ne shvaća da mi građani-potrošači ne želimo da oni u EU Parlamentu šire svoje ideje i interese, nego da zastupaju nas građane Republike Hrvatske i da promoviraju naše ideje, zahtjeve i rješenja kako bi hrvatski građani (potrošači) imali ista prava i obaveze, te bili zaštićeni kao ostali potrošači Europske unije. Neki također ne shvaćaju da hrvatski potrošači ne žele podaničku, već afirmativnu potrošačku politiku.

I dok su građani Hrvatske prisiljeni slušati što im to nude budući europarlamentarci, udruge za zaštitu potrošača Hrvatske u suradnji sa hrvatskim potrošačima napravile su Deklaraciju o temeljnim pravima potrošača i tome što hrvatski potrošači očekuju od budućih europarlamentaraca.

Tu Deklaraciju je Savez „POTROŠAČ“ ponudio svim budućim europarlamentarcima da je prihvate i podrže, te se svojim potpisom obvežu da će zastupati interese potrošača u EU Parlamentu. Deklaracija nije politički pamflet, Deklaracija je popis zahtjeva hrvatskih potrošača, kako bi postali ravnopravni i zaštićeni potrošači Europske unije.

Ponudili smo kandidacijskim listama i kandidatima da potpisom prihvate našu Deklaraciju, tj. da nam ne pričaju što će oni napraviti u EU Parlamentu, nego da ideje i interese „prosječnog hrvatskog potrošača“ zastupaju u EU Parlamentu.

Organiziranom potpisivanju (prihvaćanju) Deklaracije o temeljnim zahtjevima potrošača 25. travnja 2014. U prostorijama Saveza „POTROŠAČ“ u Zagrebu odazvala su se tri kandidata sa tri kandidacijske liste i to: Dario Dropučić iz Demokratsko-prigorsko-zagrebačke stranke, Davorka Pšenica iz Hrvatskih laburista – stranke rada i Đuro Lubura iz Nacionalnog foruma.

Deklaraciju su on-line potpisima prihvatili i podržali: Marijana Petir sa liste br. 6, Nikola Vuljanić i Damir Hršak sa liste br. 10, , Ante Đapić sa liste br. 14 te Biljana Borzan i Tonino Picula sa liste br. 20.

Deklaracija je ponuđena i dalje budućim europarlamentarcima na on-line potpisivanje i prihvaćanje potrošačkih zahtjeva na mrežnoj stranici www.deklaracija.potrosac.hr.

Budućim europarlamentarcima je na izbor žele li zastupati interese hrvatskih potrošača tj. građana, jer svi smo mi potrošači, ili će tražiti da potrošači podržavaju njihovu politiku.

Potrošači će odlučiti hoće li podržati one koji su hrvatskog potrošača zakonskim odrednicama sveli na „slabiju stranu na tržištu“ ili će podržati one koji će se zalagati da hrvatski potrošač bude isto kao i eu-potrošač „regulator tržišta“.

Nikada ne treba sumnjati u sposobnost hrvatskih potrošača da mijenjanju svijet, povijest rasplinjuje svaku sumnju!

Željko Tomašić