Poštovani budući europarlamentarci !

Ima li nešto što možete učiniti kao član europskog parlamenta da dobijete povjerenje potrošača?

„POTROŠAČ“ – Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača i Organizacija „I.S.P.I.Tp“ sa svojim udrugama članicama diljem Hrvatske pripremili su Deklaraciju o temeljnim interesima potrošača Hrvatske koja može osigurati vraćanje povjerenja potrošača kroz koordinaciju i savjetovanja između vas kao europarlamentarca i potrošača Deklaracija obuhvaća područja u kojem zastupnici u EU parlamentu svojim djelovanjem mogu poboljšati zaštitu ljudskih prava tj. prava potrošača kao viši stupanj zaštite ljudskih prava i interesa.

To je program koji se nadamo da će sve stranke i kandidati na izbornim listama moći podržati. Pozivamo sve kandidate za buduće zastupnike u Europskom parlamentu koji su se kandidirali za izbore 25. svibnja 2014. godine da prihvate Deklaraciju o temeljnim interesima potrošača koja obrađuje 8 temeljnih područja od posebnog interesa za sve nas.

Pozivamo Vas da preko svojeg ovlaštenog predstavnika nazočite potpisivanju Deklaracije u petak 25. travnja 2014. godine u prostorijama Saveza „POTROŠAČ“ (Kneza Ljudevita Posavskoga 48, Zagreb) u 12:00 sati.

U prilogu je Deklaracija o temeljim interesima potrošača, kao bi mogli temeljito i stručno proučiti što potrošači Hrvatske očekuju od Vas kao europarlamentarca.

U Zagrebu, 22. travnja 2014.

S poštovanjem

„POTROŠAČ“

Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača

Organizacija I.S.P.I.Tp

Pozivnica original (pdf) - upućena putem elektroničke pošte, onima koje je imaju !

Zajedno europskim putem – potaknite povjerenje potrošača

Deklaracija

o temeljnim interesima potrošača

Preambula

Ekonomska kriza. Propadanje bankarskih i ostalih financijskih usluga. Neodgovorno kreditiranje. Neodrživa proizvodnja hrane. Rastuće cijene energije. Prijevare potrošača, posebno ranjivih skupina.

Mi potrošači – tražimo od Vas povratak povjerenja!

Uvod

Sljedeći Europski izbori u europskom društvu održat će se u Hrvatskoj 25. svibnja 2014, u vremenu koje karakteriziraju dvije velike krize.

Prva je ekonomska recesija koja u financijskom smislu posebno u Hrvatskoj ima izravan utjecaj na sve potrošače koji su ozbiljno zabrinuti za svoja radna mjesta, kupovna moć, osobnu štednju, otplatu kredita, mirovine ...

Druga su klimatske promjene koje zabrinjavaju potrošače jer mogu imati ozbiljnu , dugoročnu i nepopravljivu štetu za našu budućnost ...

Što možete učiniti vi kao europarlamentarac da ove dvije krize završe i da dobijete povjerenje potrošača ?

U Europskom parlamentu vlada mišljenje da je 500 milijuna europskih potrošača vrlo daleko od svojih svakodnevnih životnih briga . Istraživanja pokazuju da nešto više od polovice potrošača nije zainteresirano za europske izbore. Mnogi su uvjereni da njihov glas neće ništa promijeniti. Kako to mislite promijeniti?
85% propisa za potrošače se donosi na razini Europske unije – zbog toga je potrošačima važno kako ćete Vi glasovati!

Ova Deklaracija je oblik sporazuma između europarlamentaraca iz Hrvatske i hrvatskih potrošača i posebno naglašava područja u kojima kao europarlamentarci možete pridonijeti promjenama i u kojima Vi kao potrošač možete doprinijeti da se glas potrošača čuje i razumije, te da on ne bude slabija strana na tržištu, nego ozbiljan partner i regulator tržišta.

Deklaraciju su pripremili potrošači Hrvatske udruženi preko udruga za zaštitu potrošača u „POTROŠAČU“ – hrvatskom savezu udruga za zaštitu potrošača, koji s pravom očekuju od vas da zastupate njihove interese.

Deklaracija je skup stvarnih problema koji se izravno odnose na svakodnevni život građana Hrvatske i Europe. Deklaracija sažima područja i teme koje su kritične za hrvatske i europske potrošače, te naglašava glavne izazove s kojima ćete se morati suočiti kao novi članovi Europskog parlamenta.

Koncept održivog razvoja, stoga nalaže da se pri donošenju odluka mora voditi računa o njihovom utjecaju na buduće generacije, nije presudan samo odnos prema okolišu već i promicanja interesa potrošača posebno ranjivih skupina (djeca, starije osobe i osobe s invaliditetom). Prosječni "Europski potrošač" ne postoji na tržištu, a očekivanja u svih 28 država članica Europske unije vrlo su različita.

Nalaže se potreba definiranja kriterija za „prosječnog europskog potrošača“.

Unutarnje tržište rada treba uskladiti s interesima potrošača, jer je potražnja njegova pokretačka snaga.

Vratimo i izgradimo međusobno povjerenje i povjerenje u institucije zaštite prava potrošača.

U trenutnoj financijskoj i gospodarskoj situaciji bitno je povjerenje, potrošači moraju imati povjerenje u robu i usluge koje kupuju u Hrvatskoj i EU .Europa, koja će biti povoljnija za potrošače, jer mogu birati na konkurentnim tržištima (domaće ili strano) s povjerenjem u dostupnost, kvalitetu, sigurnost i naknadu.

Odluke koje ćete donositi o temama koje su opisane u nastavku prilika su za stvaranje, održavanje i povećanje povjerenja potrošača u Europski parlament i Europsku uniju.

Osigurajte potpunu implementaciju Povelje o temeljnim pravima europske unije (210/C83/02) članak 38 „Politike Unije osiguravaju visoku razinu zaštite potrošača“, na način da EU i nacionalne države, pa tako i Hrvatska, budu jamci visoke zaštite potrošača.

Vjerujemo da ćete prihvatiti ovu Deklaraciju koja je za potrošače posebno važna, te je, ukoliko budete izabrani, koristiti u svom radu europarlamentarca.

Aktivisti Saveza „POTROŠAČ“ i njegovih članica, aktivisti Organizacije I.S.P.I.Tp i udruga za zaštitu potrošača diljem Hrvatske, informirati će vas koji su interesi hrvatskih potrošača, te vas upozoriti na moguće negativne posljedice pojedinih odluka kad god će to biti moguće.

Popis naših članova sa svim kontakt informacijama možete pronaći na našoj mrežnoj stranici www.savez.potrosac.hr

......................

Kompletan sadržaj Deklaracije pročitajte u pdf-u

Deklaracija o temeljnim interesima potrošača u izvorniku (pdf)