Prof.dr.sc. Ivo Josipović, Predsjednik RHZaštita potrošača: Na tržište treba uvesti etičnost !!!

“Zakoni nisu dovoljni za zaštitu potrošača, već treba i institucionalno i vaninstitucionalno urediti odnose na pravedan način između onih koji trguju s onima koji kupuju, jer je potreban širok konsenzus u tom polju koje je jako podijeljeno između cilja općeg dobra i sigurnosti, te interesa profita”, kazao je predsjednik Josipović.

„Karlovac je KOLIJEVKA zaštite potrošača u Hrvatskoj, postoji odlična suradnja udruga i lokalne samouprave“

====================================

Gospođa Viviane Reding, Potpredsjednica EUDjelovanje koja Europska unija zadnjih godinu dana provodi u cilju jačanja potrošačkih prava imaju pozitivan učinak na povjerenje potrošača, što je ključan čimbenik u gospodarskom oporavku Europe. Zbog toga je Europska komisija danas pokrenula kampanju za potrošače kojom se građane obavještava o njihovim potrošačkim pravima prema zakonodavstvu EU-a te ih se upućuje na mjesta na kojima mogu dobiti savjete i pomoć ako imaju pitanja ili problema.

Potpredsjednica Viviane Reding izjavila je: "Ako su poduzeća motor europskog gospodarstva, onda su potrošači ti koji njime upravljaju. Potrošači koji imaju povjerenje u tržište te smatraju da imaju utjecaja i da se s njima pravedno postupa mogu unutarnje tržište EU-a prebaciti u višu brzinu - a upravo to je potrebno europskom gospodarstvu tijekom njegova oporavka od financijske krize."

mr.sc. Neven MimicaMimica: Potrošači mogu biti pokretači gospodarskog oporavka

Povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača Neven Mimica najavio je kako će pokrenuti informacijsku kampanju o pravima potrošača, ističući da potrošači mogu biti pokretači gospodarskog oporavka i rasta. U povodu Svjetskog dana prava potrošača, koji se obilježava 15. ožujka, europski povrerenik Mimica hrvatskim se udrugama potrošača te Iliji Rkmanu iz Saveza „Potrošač" pismom obratio iz Grčke, gdje se nalazi na konferenciju o zaštiti potrošača i socijalnoj uključenosti u doba krize.

====================================

„Karlovac nacionalno središte proslave Svjetskog dana zaštite prava potrošača“

====================================

Ivan Vučić, dipl. ing. župan Karlovačke županijeKarlovački župan Vučić je obećao da će ubuduće županija biti „aktivan nositelj politike zaštite potrošača“

====================================

Željko Tomašić, predsjednik Organizacije Željko Tomašić, predsjednik Regionalne organizacije zaštite potrošača koja djeluje u pet zapadnih županija, kazao je u ime organizatora ovog skupa da je i logično da se on održao u Karlovcu, koji je još 80-ih godina bio predvodnik aktivnosti zaštite potrošača, što je tada kulminiralo izdavanjem vrlo upotrebljivog informativnog vodiča Obaviješten ne luta.
- S obzirom na takvu tradiciju ne čudi ni što su ovih dana potrošačice osnovale Slunjčicu, klub potrošačica ROZP-a, koji je prva udruga potošačica u regiji, a koliko mi je poznato, i u Europskoj uniji. Međutim, dok naši novčanici služe kao bankomati trgovačkom i političkom lobiju, naš glas ne čuje se dovoljno daleko i jasno.

====================================

mr.sc. Ilija Rkman, predsjednik Saveza Hrvatski potrošač danas živi u pravnoj nesigurnosti !!!

“Broj nezaposlenih i blokiranih građana poticaj je Hrvatskoj da pronađe nova rješenja kako bi zaštitila svoje građane i potrošače. Hrvatska je na 26. mjestu prema indexu nezadovoljstva potrošača u Europskoj uniji i upravo je to poticaj Udrugama za zaštitu potrošača da nastave bitku za bolju zaštitu potrošača”, kazao je Rkman.

Uzme li s u obzir i 26. mjesto zadovoljstva hrvatskih potrošača na ljestvici unutar EU-a, a što je uz neimaštinu posljedica i dosljednog i sveobuhvatnog kršenja prava potrošača, za Rkmana je to dodatni motiv za jačanje potrošačkog pokreta, educiranju aktivnog potrošača za udruženu borbu za uspostavu poštenih odnosa na tržištu, a time i aktivnog doprinosa razvoju hrvatskoga gospodarstva.
Potrošač znači da ste najprije ljudsko biće apsolutne vrijednosti, vi niste slabija strana na tržištu.

Potrošač je subjekt tržišta i regulator razvoja nacionalnoga gospodarstva.

Hrvatski potrošači, udruge potrošača, nositelji zaštite potrošača i sustav zaštite potrošača, dajte nam slobodu djelovanja, jer nudimo odgovore na izazove nacionalne i globalne recesije i krize. Evo, i predsjednik EU Komisije Barroso je rekao krenulo je, i hrvatsko gospodarstvo zabilježilo je lagani rast, a udio u tome imaju i hrvatski potrošači. Te su naše napore zapazili i u Srbiji i BiH, gdje su nakon mojeg intervjua poručili da su Hrvatska i Zagreb, a tako i Karlovac kao kolijevka zaštite potrošača, referentne točke, te da će oni sve što mi dobro postignemo, preslikati i u svoje sredine

Savez "POTROŠAČ"